Blog › A CSOK Plusz feltételei, érthetően: Mi ez? Kinek járhat? Hogyan?

A CSOK Plusz feltételei, érthetően: Mi ez? Kinek járhat? Hogyan?

 

A CSOK Plusz a 2024-es év egyik kiemelkedő lehetősége, ha egy család, házaspár lakásvásárlásra, lakásépítésre vagy bővítésre készül. Na de mi ez a támogatás? Mekkora összegű kölcsön igényelhető és pontosan kinek? A témában készült cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ, valamint azt is részletesen megnézzük, mire vehető fel a CSOK Plusz, hogyan igényelhető és milyen fontos információkat kell mindenképp szem előtt tartanod.

Tarts velünk, ha érdekel ez a lehetőség!

Csok plusz: család, kisgyerekkel

Mi az a CSOK Plusz? Miről szól ez a támogatás?

 

A CSOK Plusz célját ebben a bekezdésben csak röviden, egyszerűen foglaljuk össze, ugyanis később részletesen megnézzük, milyen esetekben vehető igénybe.

A CSOK Plusz egy olyan hitelprogram, ami azoknak a házaspároknak szól, akik még nem vállaltak gyermeket, de szeretnének, vagy van már gyermekük, de terveznek még egy, esetleg több babát. Fontos, hogy a program az ország egész területére érvényes, így a CSOK nagyvárosokban és vidéken is igényelhető.

Az említett párok támogatott, csupán 3%-os kamattal rendelkező hitelt vehetnek fel – 15, 30, 50 millió forint összegben – főleg lakásvásárlásra, lakásépítésre és bővítésre. A program keretében lehetőség van a törlesztés szüneteltetésére, valamint akár gyermekenként 10-10 millió forinttal csökkenhet a visszafizetendő összeg (gyermekvállalási támogatás formájában, amit csak a hitel törlesztésére lehet fordítani), persze a vállalt babák számának-és a vállalás teljesülésének függvényében. A vállalásnak bizonyos időn belül teljesülnie kell, (ez legfeljebb 10 év lehet) de erről később részletesen írni fogunk.

Mindez azt jelenti, hogy ideális esetben akár 30 millió forinttal is csökkenhet a visszafizetendő összeg.  A hitel futamideje minimum 10, maximum 25 év lehet, természetesen a felvett összeghez igazodva.

A CSOK Plusz 2024-ben minden magyarországi bankban igényelhető, ha Ti is szeretnétek élni vele, készüljetek fel alaposan a folyamatra!

 

Mi az alapvető célja a CSOK Plusz programnak?

 

A CSOK Plusz nevű programnak főleg az a célja, hogy a házaspárok könnyebben tudjanak lakást, házat vásárolni, építeni vagy bővíteni a mai – igen magas – ingatlanárak mellett is. Ezzel együtt a gyermekvállalási kedvre is ösztönzően hathat egy ilyen támogatás, hiszen a párok előnyösebb helyzetbe kerülnek kisbaba születése esetén, a jövőjük pedig tehermentesebbé válik.

 

Ki igényelheti a CSOK Plusz-t? Ki lehet jogosult erre a hitelre?

A CSOK Plusz-t házaspárok vehetik igénybe

Amikor egy ilyen lehetőségről van szó, akkor az első kérdés általában az szokott lenni, hogy vajon kinek lehet igényelni, ki kaphatja meg a támogatást. Nézzük meg, számodra elérhető-e ez a hitel!

 

1. Csak házastársak igényelhetik a CSOK Plusz-t?

 

Igen, ez egy alapvető feltétele a támogatott hitel igénylésének. Ahhoz, hogy jogosultak legyetek a CSOK Plusz-ra, hivatalosan is házastársaknak kell lennetek, az nem elég, hogy párkapcsolatban vagytok, vagy akár együtt is éltek, még akkor sem, ha már van közös gyermeketek.

 

2. Hány éves korig igényelhető ez a fajta hitel?

 

A CSOK Plusz igényléséhez a házaspár hölgy tagjának 41 éves kor alatt kell, ezen életkor betöltése esetén csak akkor van lehetőség a hitel felvételére, ha az igényléskor a feleség már várandós, a magzat pedig 12 hetesnél idősebb. A férfi életkorára vonatkozó meghatározás nincs, ugyanakkor a hitelkérelem elutasítható, ha a gyermekvállalás egyértelműen lehetetlen.

 

3. Gyermektelen házaspárok igényelhetik, vagy olyanok, akiknek már van babájuk?

 

A CSOK Plusz mind a két esetben igényelhető, de fontos, hogy minimum 1 további gyermek vállalása kötelező – a meglévők mellé is, abban az esetben is, ha már 3 gyermeke van a házaspárnak.

  • 0 meglévő gyermek esetén minimum 1, maximum 3 gyermeket kell vállalni
  • 1 meglévő gyermek esetén minimum 1, maximum 2 gyermeket kell vállalni
  • 2 vagy több meglévő gyermek esetén 1 gyermeket kell vállalni.

 

4. Az örökbefogadás is gyermekvállalásnak minősül?

 

Igen, örökbefogadás útján is lehet teljesíteni a vállalásokat, ugyanakkor ebben az esetben szükség lesz a szülők alkalmasságát igazoló, hivatalos határozatra. Ilyen esetben a vállalási határidők meghosszabbításra kerülhetnek, hiszen az örökbefogadási eljárások is elhúzódhatnak.

 

5. Szükség lesz valamennyi önerőre?

 

Igen, az önerő általában minimum a költségek 10%-a, de a bankok bizonyos esetekben másképp is határozhatnak, kérhetnek 20-30% önerőt is. Ennek az összegnek mindenképp a kezetekben kell lennie a hitel igényléséhez.

 

6. Milyen jövedelemmel kell rendelkeznie az igénylőknek?

 

A szükséges jövedelem nagysága függ az igényelt hitel összegétől, valamint a pár meglévő tartozásaitól is, hiszen a család bevételeinek csak 35-40%-a fordítható törlesztőrészletekre. A bank ezt a kérdést saját gyakorlata alapján rendezi, a házaspár mind a két tagjának jövedelme számít, összeadva.

 

7. Fontos a büntetlen előélet?

 

Igen, a CSOK Plusz igénylésekor nézik, hogy a házaspár büntetlen előélettel rendelkezik-e, ugyanis a legtöbb kölcsönt csak így lehetséges felvenni. A büntetlenséget az igénylőknek igazolniuk kell, ahogy azt is, hogy nincsen adótartozásuk.

 

8. Társadalombiztosítással kell rendelkeznie az igénylőknek?

 

Legalább a házaspár egyik felének igazolnia kell, hogy része a társadalombiztosítási ellátó rendszernek, vagyis van érvényes TB száma – akár Magyarországon, akár más országban.

 

9. Igényelhető a hitel, ha negatív információk vannak a házaspárról a KHR adatbázisban?

 

A lejárt futamidejű, ki nem fizetett banki tartozásoknak, személyi kölcsönöknek nyoma van a KHR adatbázisban. A legtöbb bank nem ad hitelt olyan személynek, aki negatívan szerepel ebben az adatbázisban, vagyis lejárt, ki nem fizetett tartozása van.

 

10. Azok is igényelhetik, akik külföldön vállaltak munkát?

 

Igen, amennyiben Magyar állampolgársággal, magyarországi állandó lakcímmel rendelkeznek. Ilyen személyek esetében a külföldi bejelentett munkahely is teljes mértékben megfelelő.

 

Mekkora összeg igényelhető a CSOK Plusz keretén belül?

CSOK Plusz keretében igényelhető összeg

A CSOK Plusz program keretén belül több sáv van – maximum 15 millió forint, maximum 30 millió forint, vagy maximum 50 millió forint. Az igényelhető összeg felső határa attól függ, hány gyermeke van a házaspárnak,  illetve hány babát vállal. Nézzük meg egyszerűen:

  • Maximum 15 millió forint jár: 0 gyermekkel rendelkező, 1 gyermeket vállaló házaspároknak.
  • Maximum 30 millió forint jár: 1 gyermekkel rendelkező, +1 gyermeket vállaló pároknak, vagy 0 gyermekkel rendelkező, +2 gyermeket vállaló házasoknak.
  • Maximum 50 millió forint jár: 0 gyermekkel rendelkező, +3 gyermeket vállaló pároknak – 1 gyermekkel rendelkező, +2 gyermeket vállaló pároknak – 2 vagy több gyermekkel rendelkező, +1 gyermeket vállaló családoknak.

Tehát minél több gyermek van egy háztartásban, illetve minél többet vállal a pár, annál magasabb összeget igényelhetnek.

 

Mit kell vállalnia a házaspárnak, hogy megkapják a kamattámogatott hitelt és a gyermekvállalási támogatást?

 

Azoknak a házaspároknak, akik szeretnének élni a CSOK Plusz program lehetőségével, mindenképp gyermeket kell vállalniuk – minimum egyet, maximum hármat.

  • Az első vállalt gyermek megszületése/örökbe fogadása után a hitel törlesztése egy évre szüneteltethető. Ez akkor is igaz, ha a párnak már van gyermeke. Ez a lehetőség az igényléskor vállalt gyermekekre vonatkozik, a szüneteltetés az első, hitel igénylés után születő babára vonatkozik.
  • A második, illetve a harmadik vállalt gyermek megszületése után gyermekenként 10-10 millió forint gyermekvállalási támogatásban részesülhetnek a szülők, amit a hitel visszafizetésére kell fordítaniuk.

 

Itt van két példa az egyszerűség kedvéért:

 

1. Ha egy házaspárnak nincs gyermeke a hitel igénylésének időpontjában, akkor vállalhatnak 3 gyermeket, ezzel pedig akár 50 millió forintot is kérhetnek. Az első gyermek születése után szüneteltethetik a törlesztést, a második gyermek születése után 10 millió forintnyi támogatásban részesülhetnek, a harmadik gyermek születése után pedig ugyanez a helyzet, kaphatnak 10 millió forintot.

 

2. Ha egy házaspárnak már van egy gyermeke a hitel igénylésének időpontjában, akkor vállalhatnak további 2 babát. Az első (családban a második) vállalt gyermek születése után szüneteltethetik a törlesztést, a második (családban harmadik) gyermek után pedig részesülhetnek 10 millió forint támogatásban.

 

Milyen alapvető határidők vonatkoznak  a vállalt gyermekek megszületésére?

 

Ha egy pár gyermekeket vállal CSOK Plusz igénylésekor, akkor a vállalás teljesítésére vonatkoznak bizonyos határidők – vagyis bizonyos időn belül meg kell születnie a gyermekeknek.

  • 1 gyermek vállalása esetén a határidő 4 év
  • 2 gyermek vállalása esetén a határidő 8 év
  • 3 gyermek vállalása esetén a határidő 10 év

Örökbefogadás esetén a határidők változhatnak, a párok több időt kaphatnak az ügyek elintézésére.

 

Hány éves kortól hány éves korig tekinti a program „gyermek”-nek a pár közösen nevelt gyerekeit?

 

Az orvosi szakvéleménnyel igazoltan 12 hetes kort betöltött magzat már gyermeknek számít, a fiatalok pedig 25 éves korukig esnek ebbe a kategóriába. Amennyiben a magzat betölti a 12 hetes kort, de utána valamilyen oknál kifolyólag elhal, a vállalást teljesítettnek tekintik.

 

Milyen célra fordítható a CSOK Plusz? Mire vehetik fel a párok?

 

1. Első közös lakás megszerzéséhez

 

Az „első közös lakás” kifejezés arra az esetre vonatkozik, ha a házaspárnak még nem volt közös tulajdonban lévő ingatlanuk. Ilyen esetben a lakás vételára és az egyéb költségek nem haladhatják meg a 80 millió forintot.

 

2. Egyéb lakásvásárláshoz

 

A házastársak akkor is igényelhetik a CSOK Plusz támogatást, ha korábban már volt közös tulajdonban lévő ingatlanuk, de nagyobb értékűre váltanának. Ilyen esetben a lakás vételára és az egyéb költségek együttesen nem haladhatják meg a 150 millió forintot.

 

3. Lakás bővítéséhez

 

Nem csupán vásárláshoz igényelhető a CSOK Plusz, hanem meglévő lakás bővítéséhez is. Bővítésnek az minősül, amikor egy legalább 12 m2 hasznos alapterülettel rendelkező lakószobát építenek hozzá az ingatlanhoz. Ez lehet tetőtér-beépítés is, vagy emelet ráépítés, az a lényeg, hogy a lakhatási körülményeknek javulnia kell a munka által, a meglévő lakrészek átalakítása pedig nem minősül bővítésnek.

 

4. Új lakás építéséhez

 

A CSOK Plusz új lakás építéséhez is igényelhető, ugyanakkor a banknak ehhez el kell fogadnia a bekerülési költségvetést, vagyis azt a költségvetést, ami NEM tartalmazza sem a telekárat, sem a beépített/beépítetlen berendezési tárgyak árát.

Tartalmazza viszont:

  • Közmű bekötések költségét
  • Tervezési, engedélyezési, ellenőrzési költségeket
  • Földmunka költségeit
  • Bontási költségeket
  • Épületszerkezet kialakításának költségeit
  • Közterület használatának díját, költségeit
  • Távfűtés bekapcsolásának díját, elektromos hálózat fejlesztésének díját

 

Építkezésnél és bővítésnél mindennek meg kell felelnie a mai építészeti elvárásoknak, szabályozásoknak, így fontos, hogy megbízható kivitelezőket, na meg magas minőségű építőanyagokat válasszon az, aki ki szeretné használni a CSOK Plusz-ban rejlő lehetőségeket. Gondolni kell a falazóanyagokra, a különböző habarcsokra, ragasztókra, tetőfedő anyagokra, valamint a hőszigetelésre is, amire kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni, ha meg akartok felelni az energetikai követelményeknek.

Ha Ti is ezen gondolkoztok, vegyétek fel velünk a kapcsolatot, hiszen mindkét téren tudunk segíteni!

E-mail címünk: csok@mesterekfutara.hu

 

Milyen esetekben fordulhat elő, hogy vissza kell fizetni a támogatást, vagy annak egy részét?

 

A CSOK Plusz egy olyan támogatási forma, aminek igénybe vételéhez bizony meg kell felelni pár követelménynek, ha pedig ez nem sikerül, akkor a bank el fogja utasítani a kérvényt. A helyzet azonban még rosszabb, ha valamiért a már megkapott támogatást kell visszafizetni. Nézzünk pár alapvető esetet!

  • A kérelmezők valótlan adatokat közöltek, és ezek az információk vezettek ahhoz, hogy megkaphatták a támogatást.
  • A kérelmezők jogosulatlanul vették fel a hitelt.
  • Bizonyítást nyer, hogy a házaspár csalást követett el, például hamis igazolást szereztek arról, hogy a magzatuk a 12 hetes kor betöltése után halt el.
  • A lakást nem lakáscélra használják, a meghatározott idő előtt lebontják, eladják.
  • Házasság felbontása esetén, ha a megszabott idő előtt eladják az ingatlant.
  • Ha a pár a gyermekvállalást nem teljesíti, vagy csak részben, és ennek nincsen előre nem látható egészségügyi oka, nem a házaspár egyik tagjának megváltozott munkaképessége vagy halála idézi elő, illetve nem olyan betegség/állapot áll a háttérben, ami lehetetlenné tenné a gyermekvállalást.
  • Az építkezést/bővítést nem a vállalt munkák és a költségvetés alapján végzik.

 

Hogyan igényelhető a CSOK Plusz?

 

A CSOK Plusz minden hitelintézetben, bankban igényelhető. Amire biztosan szükség lesz hozzá:

  • Személyes adatok, igazolványok: a házaspár és a meglévő gyermekek esetében is.
  • Jövedelem igazolások.
  • Társadalombiztosítás meglétének igazolása.
  • Hatósági Erkölcsi Bizonyítvány
  • Házassági anyakönyvi kivonat.
  • Bekerülési költségvetés
  • Adásvételi szerződés

Az igénylés céljától függően persze más igazolásokra is szükség lehet, de ez mindig az adott eljárás keretein belül derül ki, ahogy az is, pontosan mekkora összeg hitelezhető a házaspárnak.

 

Reméljük, hogy sok hasznos információt tudtunk közérthető módon eljuttatni azokhoz, akik a CSOK Plusz igénylésén gondolkoznak. Ha további segítségre van szükség, vagy az építkezéshez, bővítéshez keresnétek megfelelő kivitelezőt/építési anyagokat, akkor küldjetek egy e-mailt a csok@mesterekfutara.hu címre, és beszélünk róla!

 

Cikkünk a Magyar Közlöny-ben megjelent tájékoztató alapján készült.

 

Oldalunk a működéshez többféle cookie-t (magyarul sütinek is gyakran nevezik) használ. Az alábbiakban áttekintheti, és beállíthatja, hogy milyen sütik használatát engedélyezi.

Funkcionális cookie-k
A funkcionális cookie-k a webshop alap működéséhez szükségesek, ezért ezek engedélyezése az oldal használatához mindenképpen szükséges.
Ezek a sütik az oldal tökéletesebb, gyorsabb működéséhez járulnak hozzá.
Ezek a sütik teszik lehetővé a közösségi portálokon (Facebook, Google) keresztüli bejelentkezést, illetve a személyesebb, testre szabott hirdetések megjelenítését.
OK
Link